Productes de la terra

Aquesta és una entrada diferent a les que he fet fins ara. I us vull presentar, a aquells qui no ho coneixeu, un parell de masos de les terres gironines.
Quan torno cap a casa, ja sabeu que aprofito per proveir de productes que aquí no trobo. Doncs uns d'ells són els formatges d'ovella i de cabra del Mas Farró. El Mas Farró, situat a la Vall de Bianya, és un mas molt bonic on en Casimiro i la seva mare es dediquen a cuidar del propi ramat i elaborar aquests dos formatges. A casa, de fa molts anys que hi anem, i com som de la clientela de sempre, encara ens en venen. Un privilegi poder veure el ramat d'ovelles i cabres tot pasturant pels prats que envolten el mas! I, a banda de ser productes de qualitat, el seu gust és excepcional! Només cal esmentar que són productes emprats en petites quantitats (ja que la producció és reduïda) en restaurants, com per exemple, el Celler de Can Roca. Per aquells qui els vulgueu provar, aquests formatges els podreu trobar en força establiments de la zona de Camprodon.


El segon, és el formatge d'ovella del Mas Marcè de Siurana d'Empordà. En Manel i la seva mare es dediquen a transformar la llet del seu ramat d'ovelles de raça ripollesa en recuit, mató, flams, iogurts, i formatges (fresc i curat). Del recuit, en parlaré properament, però tant el formatge fresc, ideal per amanides, com el curat són d'allò més bons. I ja no parlo dels iogurts, una delícia cremosa amb un bon gust de llet d'ovella. Per aquells qui us faci mandra anar fins a l'Empordà a comprar-ne, podeu trobar els seus productes en molts establiments de Girona i Barcelona, així com en fires comarcals. I aquests productes també estan avalats per un conegut cuiner olotí, en Pep Nogué.


I per acabar, un producte dolç que recomano a tots els llaminers! ;) Es tracta de les galetes Tuyarro de la pastisseria Tuyarro de Santa Coloma de Farners. La pastisseria originària de les galetes Trias, i que amb el pas del temps, encara mantenen la recepta original. Unes galetes molt millors que les que segurament molts de vosaltres haureu tastat (les típiques Trias dels dos avis). I si hi aneu per Nadal, també hi trobareu el tradicional torró de Sant Jordi, una altra especialitat de la casa.
A la seva web, hi trobareu més informació de la història, així com la possibilitat de comprar galetes per internet. Tot i així, us recomano que us arribeu a fer una visita a la botiga centenària!


Així doncs, des d'aquí us animo a provar productes de la nostra terra! Bon profit!

19 comentaris:

Eva Flores ha dit...

Hola Mercè! Una entrada interessant. A mi m'agrada anar de tant en tant a Sta Coloma de Farners a comprar galetes, però m'ha semblat entendre que als masos no et venen els seus productes si no et coneixen, és així? Només de pensar en els formatges, els iogurts, el recuit... se m'ha fet la boca aigua.
pt!

Mercè ha dit...

Hola Eva! Al Mas Marcè sí que et vendran de tot (al mateix preu que a la botiga). Al Mas Farró, no te'n vendran; hauries d'anar a alguna botiga de la vall de Camprodon. Petonets!

La cuina vermella ha dit...

Mercè quines bones llepolies que ens has mostrat, i és que la teva terra és genial amb uns productes envejables. Ens apuntem l'adreça del Mas Marcè i a partir d'ara anirem amb els ulls ben oberts per si trobem productes del Mas Farró. Noia, fantàstica entrada. petons.

La cuina vermella ha dit...

Mercè quines bones llepolies que ens has mostrat, i és que la teva terra és genial amb uns productes envejables. Ens apuntem l'adreça del Mas Marcè i a partir d'ara anirem amb els ulls ben oberts per si trobem productes del Mas Farró. Noia, fantàstica entrada. petons.

Gemma ha dit...

La pastisseria Tuyarro és la que em vas comentar durant el sopar de la trobada, oi?
Hi haurem d'anar a fer una visita... tinc pendent unes quantes visites per comarques gironoines i ara afegeixo aquesta la llista ;)
M'encanten les galetes trias, les originals encara deuen ser més bones!

Marta Padenous ha dit...

Hauré de deixar-me perdre per aquestes terres...tot i que em queden llunyet! però m'ho apunto!

Margarida ha dit...

La quantitat de bons productes que tenim a casa nostra i sempre mirant cap als que vénen de fora! Et felicito per fer-nos-ho saber!
El Pere, que és molt formatger, ja té una excusa per anar a les comarques de Girona! La resta de la família, més aviat llaminers, ens passarem per la Pastisseria Tuyarro a omplir el cistell!

Francesc ha dit...

Mercè: les referències que has posat al teu post em semblen fantàstiques. Llàstima que em queden una mica lluny de casa. Sempre intente consumir productes de casa nostra, ben fets, saborosos i, si pot ser, etiquetats en català. Hem de fer País amb tot a la contra, però ens en sortirem. Per cert, com t'ho fas per a entrar al EUA tots els productes d'ací? No hi posen moltes traves? Salutacions

Pebbles ha dit...

Conec la zona, però els llocs que has dit no. La pastisseria sembla força interessant. Ja l'ha apuntat per fer una visita.

Vanesuky ha dit...

Fomatge!!!
És el que més m'agrada!!
Menjaria tots els dies, però amb el que engreixa, ho haig de deixarper ocasions especials!
En menjo del fresc (tipus de Burgos), no hi ha color, però és el que hi ha!!
Petons.

Unknown ha dit...

Si senyor, una entrada super interessant!! M'apunto tot aixo per quan hem feu una ruta turistica la Dolo i tu per alla dalt! :)
Aixo si, ara m'has fet venir una gana de tastar tot aixo que no vegis, jeje. Com a molt podre anar a fer una burguer aqui al costat, :)
Que trist que els americans no sapiguen de bons formatges i tota la resta!

Cuinagenerosa ha dit...

gràcies per les recomanacions, mercè, m'apunto les marques pel dia que en vegi.

Mercè ha dit...

Txell i Kike, a cada contrada hi ha productes típics de la zona. Però volia fer una pinzellada perquè potser els teniu al vostre abast i us havien passat per alt. Petons!!

Gemma, sí. La pastisseria Tuyarro és la que et vam comentar durant el sopar. A més a més, a banda del sortit típic, també en fan moltes d'altres, com els trunquets... una delícia!!! ;) Petons!!

Marta, si mai vas a parar per allí, ja tens la informació! ;)

Margarida, tota la raó! I quan surts a fora, és quan més trobes a faltar els productes de la nostra terra. ;)

Francesc, a casa fem el mateix! Doncs per portar-ho cap aquí, va tot envasat al buit (excepte les galetes). I de fet, els productes que no es poden portar són carns, fruita i verdura. Una abraçada!

Eva, hi ha tants indrets per anar! Aquests només eren a tall d'exemple! Si els proveu ja veureu com us agradaran!! Petons!!

Vanesuky, doncs al mas Marcè fan un formatge fresc, tipus feta, que a l'amanida queda deliciós! I també en fan de fresc, molt bo també! I per les ocasions especials, el formatge del Mas Farró tallat així gruixudet i fet a la brasa, es diví!!

Anna, quan vulguis!! :) Hi ha tants llocs amb llaminadures com aquestes... ;) Si, és trist. Però la cultura que tenen ja no ho aprecien. Quan surten del seu país, sempre necessiten el ketchup i les salses "porqueria" (que dic jo) per donar-hi el gust al que estan acostumats.

Manel, de res! :) Estic segura que vosaltres en teniu d'altres per compartir també! ;) Una abraçada!

María José ha dit...

Me encantan este tipo de entradas sobre la gastronomía y costumbres de otros sitios.
Soy una forofa de los quesos, el de cabra me encanta.
Seguro que los que nos enseñas están de muerte.
Un abrazo,
María José,.

Mercè ha dit...

María José, pues si algun día visitas la región, ya sabes algunos sitios dónde ir. ;)
Besos!

Anònim ha dit...

Ostres Mercè, quina gràcia! Fent un tomb pel teu bloc i recopilant receptes de mató, recuit,... he anat a para a aquesta entrada i he vist el comentari de la pastisseria Tuyarro. Em sembla que ja t'ho vaig dir, o no?, però jo soc filla de Santa Coloma de Farners, de fet els meus pares hi viuen, i jo no gaire lluny, ara, i si, realment no té perdó de Déu morir-se sense haver-les provat. Boníiiiiiissimes.
Molt bona entrada.
Petons

Mercè ha dit...

Gemma, ets de Santa Coloma!! Ostres, doncs el meu cosí hi viu!! Que petit que és el món. ;)
Petons!

Joan ha dit...

En primer lloc, felicitats pel bloc Mercè. Receptes delicioses i fotografies genials.
Vull agraïr als de Can Tuyarro que hagin posat les galetes a la venda per internet, als que som de les terres de Tarragona ens heu fet un gran favor! no sempre és fàcil poder pujar fins a Sta. Coloma (tot i que val la pena)
Productes artesans fets amb la recepta de tota la vida però al dia amb les noves tecnologies, gràcies!
Els formatges també tenen una pinta deliciosa, haurem de fer una escapada per tastar-los!!

Mercè ha dit...

Joan, gràcies! :-) Els formatges del Mas Farró també te'ls recomano moltíssim. ;)